Odobrena prodaja veštačkog mesa kompanije koju finansira Bil Gejts

Bez autora
Jul 05 2023

Meso uzgojeno iz ćelija životinja i zvanično postaje deo prehrambenog sistema u SAD. Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) prvi put je odobrilo proizvodnju i prodaju mesa iz laboratorije, prenosi „Agroklub”.

Ono nastaje tako što se od životinja uzimaju ćelije koje se u laboratoriji hrane amino-kiselinama, vitaminima i mineralima, pa se razmnožavaju u skladištima. Posle toga se melje pa se od njega prave pljeskavice, kobasice i slični proizvodi. Za sada su dozvolu za proizvodnju i plasiranje na tržište dobila dva proizvođača, „Apsajd fuds”, kompanija koja je osnovana 2015, a koju godinama finansira i Bil Gejts. Druga je „Gud fud”, koja će proizvodi kultivisano pileće meso.

Mnogi pamte upravo kontroverznu izjavu Gejtsa, koji je pre dve godine rekao kako „misli da sve bogate zemlje treba da se potpuno prebace na sintetičku govedinu”.

– Možete da se naviknete na razliku u ukusu, a napraviće je da bude još ukusnija. Vremenom bi to moglo da dovede do promene navika ljudi i zakona kojima bi se potpuno prebacila potražnja – istakao je tada Gejts, očigledno aludirajući da je budućnost s veštačkim mesom mnogo bliža nego što potrošači mogu da zamisle.

U kompaniji koju finansijski pomažu i drugi veliki investitori rekli su kako je prehrambena i industrija poljoprivrednih proizvoda pozdravila ovu odluku kao „istorijski” trenutak, a da naučnici hvale laboratorijski uzgojeno meso kao moguće rešenje za globalno zagrevanje, nehumano postupanje sa životinjama i rastuću globalnu glad.

– Ovo odobrenje će iz temelja promeniti način na koji meso dolazi na naš sto. To je veliki korak napred prema održivoj budućnosti koja čuva izbor i život – rekla je izvršna direktorka i osnivačica „Apsajd fudsa” dr Uma Valeti.

Oni će svoje proizvode ponuditi američkim potrošačima kroz partnerske restorane, a nakon „probnog” perioda plan im je da povećaju proizvodnju piletine i da se prošire i na govedinu s većim sadržajem masti i, kako tvrde, punijim ukusom. Kako navodi američka štampa, za sada neće žuriti da takvo meso ponude u supermarketima.

Kako je bilo i očekivano, mnogi su skeptični prema ovoj vrsti hrane zbog bezbednosnih rizika jer nema dovoljno istraživanja o tome kako ovo meso utiče na ljudski organizam.

Negoduju i stočari i poljoprivredne organizacije zbog mogućih posledica na njihovo poslovanje ako ono bude široko prihvaćeno kroz godine, piše „Njujork tajms”. Stručnjaci smatraju kako će, jednom kada se nađe na policama, laboratorijski stvorene kobasice i pljeskavice biti skuplje u odnosu na obične, ali da to neće previše uticati na njihovu kupovinu.

Nadležni još razmatraju kako će takvo meso biti obeleženo. Za sada će dve kalifornijske kompanije svoje proizvode zvati „piletina uzgojena od ćelija”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik